A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z


De Vlaamse Anne-Marie Hooyberghs, geboren op 22 augustus 1954 in Tongerlo, koos na een loopbaan van elf jaar als laborante voor haar passie: de kunst. Ze heeft intussen al meerdere prijzen en nominaties gewonnen met haar schilderijen. Daarnaast heeft ze nog een passie: schrijven. Ze is vooral bekend om haar streekromans, veel van haar boeken spelen zich af in Vlaanderen in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Titel Zigeunerrapsodie
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1995 bij De Koofschep (Pantheonreeks 81)
Genre Streekroman

Korte omschrijving

Gemke Gijbels wordt verkracht door de zoon van een rijke herenboer. Wanneer ze ontdekt dat ze zwanger is neemt haar tante Melanie, bij wie ze inwoont, het heft in eigen handen. Zij legt het kind vlak na de geboorte bij een zigeunerkamp neer en zegt tegen Gemke dat het gestorven is. Deze wetenschap breekt het hart van de jonge moeder, want ondanks alles verlangde ze intens naar haar kind. Wanneer Gemke later de waarheid verneemt gaat ze op zoek naar haar zoontje. Deze zoektocht voert haar echter naar de rand van de afgrond, zowel letterlijk als figuurlijk...


Titel Celien Cobbe
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2000 bij Uitgeverij Kramat
Genre Roman

Korte omschrijving

Celien Cobbe vertelt het verhaal van een jong weesmeisje dat, samen met haar zusje, opgenomen wordt in een Kempens doktersgezin. Het is oorlog, overal heerst armoede maar de meisjes stellen het vrij goed. Tot op zekere dag het noodlot toeslaat... Hoop, wanhoop, eenzaamheid, twijfel, angst, vastberadenheid, inzet, overgave... Het zijn allemaal gevoelens van de hoofdpersonages die bereid zijn om op absolute wijze in elkaar te geloven. Celien Cobbe verhaalt op een indringende en gevoelige wijze over de mogelijkheden van een schijnbaar onmogelijke liefde in een periode van ellende en waanzin.
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Deel en serie Deel 1 - Vindevogel
Titel De beproeving
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2004 bij Uitgeverij Kramat
Genre Science Fiction

Korte omschrijving

Na een verschrikkelijke biologische en chemische oorlog heeft het leven op aarde een flinke klap gekregen. Vele planten- en diersoorten - waaronder de mens - zijn sterk uitgedund.
De overlevende soorten herstellen zich slechts langzaam omdat ontelbare reukloze, onzichtbare maar schadelijke deeltjes in de lucht de immuniteit en genetische samenstelling aantasten.
Op Alex en Antina Vindevogel blijkt de vervuiling weinig vat te hebben. Alhoewel het leven niet gemakkelijk is en ze volledig op zichzelf aangewezen zijn, zijn ze gelukkig en gezegend met gezonde kinderen, wat maar weinig mensen kunnen zeggen. Wanneer wetenschappers, die de menselijke soort proberen te redden, van dit uitzonderlijke vruchtbare paar horen, is de jacht geopend. Ze slagen erin om Alex, Antina en hun twee dochtertjes te pakken te krijgen en laten hen verschrikkelijke testen en experimenten ondergaan. Het lukt deze wetenschappers niet om het volledige gezin in handen te krijgen. Hun tienjarige zoon Ethan blijft achter.


Deel en serie Deel 2 - Vindevogel
Titel Het ongewisse
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2006 bij Uitgeverij Kramat
Genre Science Fiction

Korte omschrijving

In 'Het Ongewisse' proberen de Vindevogels wanhopig uit de handen van de wetenschappers te blijven. De angst dat Jelline Vennara hen toch op het spoor zou komen, maakt hen radeloos en doodmoe. Ze kunne het huis van Peronn bereiken en zijn blij dat ze weer een vaste verblijfplaats hebben.


Deel en serie Deel 3 - Vindevogel
Titel Het erfgoed
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2007 bij Uitgeverij Kramat
Genre Science Fiction

Korte omschrijving

Na de verwoesting van de aarde door een chemische en biologische oorlog probeert een echtpaar hun drie kinderen te verbergen voor wetenschappers die op zoek zijn naar gezonde kinderen om de toekomst van de mens zeker te stellen.
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Titel Korenbloemblauw
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2009 bij Uitgeverij Westfriesland
Genre Streekroman

Korte omschrijving

Het is begin negentienhonderd. Weduwe Mimi Loockx woont in het gehucht De Bist van het landelijke Vlaamse dorpje Westerlo. Ze is vroedvrouw en ze gebruikt de geneeskracht van planten om mensen en dieren te genezen en te verzorgen. Emera, Mimi's jongste dochter, is goed op weg om in haar moeders voetsporen te treden. Ondanks haar jonge leeftijd is ze gefascineerd door de natuurgeneeskunde en de menselijke anatomie. Maar dan krijgt het dorp een nieuwe dokter, Viktor Wouters. In schril contrast tot zijn voorganger, is Viktor het helemaal niet eens met Mimi's werkwijze. Hij beschouwt het als pure kwakzalverij en hij doet er alles aan om Mimi en Emera het leven zuur te maken. Het loopt helemaal uit de hand als Emera en dokter Wouters' jongste zoon op elkaar verliefd worden. De vete escaleert tot een ware heksenjacht.


Titel Als dromen vervagen
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2010 bij Uitgeverij Westfriesland
Genre Streekroman

Korte omschrijving

Een adembenemend romantisch verhaal over een jonge vrouw die uiteindelijk alles op het spel zet voor de man die ze liefheeft! Wanneer Lienke Michiels verliefd wordt op Simon, een zonderlinge muzikant, haalt ze zich veel problemen op de hals. Zij is immers de mooie dochter van een welgesteld herenboer en hij een armoezaaier, een bosduivel die de meeste mensen angst aanjaagt met zijn doordringende blik. Als Lienke haar wil doordrijft, dan zal haar familie haar verstoten. Lienke weet dat het onmogelijk is en trouwt met de boerenzoon Nand Bunders. Maar al snel ondervindt ze dat haar keuze een grote vergissing is. Nand blijkt een bruut en haar leven wordt een hel. En dan komt Simon weer op haar weg.


Titel Bloedverwanten
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2011 bij Uitgeverij Westfriesland
Genre Streekroman

Korte omschrijving

Maddy gaat op het kasteel van de Beauforts werken om de oude, dementerende graaf te verzorgen. Behalve haar moeder en zijzelf is niemand op de hoogte van het geheim dat haar oma op haar sterfbed heeft opgebiecht, namelijk dat de graaf vermoedelijk haar grootvader is... Op het kasteel maakt Maddy kennis met Rens, de staljongen. Ze wordt verliefd op hem, maar dan blijkt dat Rens geen staljongen is, maar Laurens de kleinzoon van de graaf. Maddy probeert haar gevoelens voor hem de kop in te drukken. Ze hebben hetzelfde bloed, dus is een relatie uitgesloten. Maar gevoel laat zich niet sturen. Als Maddy op een dag te horen krijgt dat de lang vervlogen intriges tussen haar oma en de oude graaf op een misdaad berusten, wordt haar leven pas echt een hel. Ze neemt ontslag, maar de Beauforts willen er alles aan doen om hun goede naam te behouden.


Titel Klaprozenrood
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2012 bij Uitgeverij Westfriesland
Genre Streekroman

Korte omschrijving

De invloedrijke Korneel van Hees vindt dat zijn dochter Claudia gezelschap nodig heeft, en de zestienjarige wees Paulien, zijn nichtje, zou daarvoor kunnen zorgen. Paulien grijpt deze kans met beide handen aan en hoopt dat haar oom ook haar broer en zus in huis wil nemen, maar daar vergist ze zich in. Paulien moet dus zelf een manier bedenken om Nell en Mattijs te kunnen zien. Haar talent om kleding te ontwerpen blijkt het antwoord.


Titel Herinneringen
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2013 bij Uitgeverij Westfriesland
Genre Streekroman

Korte omschrijving

De jonge verpleegster Kristie, die in een verzorgingshuis werkt, sluit vriendschap met de achtentachtigjarige bewoonster Katarina. Kristies vriend Dimitri is ergerlijk zwijgzaam en gelaten terwijl haar collega François knap, sociaal en vrolijk is. Kristie moet moeilijke keuzes maken voor de toekomst, Katarina heeft moeite om haar verleden te verwerken. De twee vrouwen vinden steun bij elkaar en hun vriendschap wordt hechter tot het noodlot onverbiddelijk toeslaat.


Titel Niemandskind
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2014 bij Zomer & Keuning
Genre Roman

Korte omschrijving

Kun je leven in de wetenschap dat niemand van je houdt?

Suzy groeit op in het weeshuis van de zusters van de liefde. Maar dat is nu juist waar het aan ontbreekt. Regels en straffen, daar bestaat haar jeugd uit. Met haar vragen en problemen kan Suzy bij niemand terecht en voor een knuffel of een troostende hand is geen ruimte. Het is een gemis dat ze haar hele leven zal blijven voelen, ook in haar latere huwelijk. Suzy is bang dat ze nooit zal ontdekken wat echte liefde is.

Niemandskind is een op ware gebeurtenissen gebaseerde roman van Anne-Marie Hooyberghs, die het verhaal van Suzy met zo veel zorg en compassie optekende dat het geen lezer onberoerd zal laten.


Titel Waar liefde groeit
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2015 bij Zomer & Keuning
Genre Streekroman

Korte omschrijving

1935. De achttienjarige Isabelle Van Trier woont op een grote hoeve in Wallonië. Op een dag krijgt haar vader een brief van zijn zwager Hugo met een kreet om hulp. Weduwnaar Hugo komt op de hoeve werken en Isabelle wordt naar het Vlaamse gehucht Bergom gestuurd om voor zijn kinderen te zorgen. Eerst valt haar dat zwaar, maar dat verandert als ze de charismatische Alex ontmoet.


Titel Met hart en ziel
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2016 bij Zomer & Keuning
Genre Roman

Korte omschrijving

Met hart en ziel van Anne-Marie Hooyberghs is een aangrijpend verhaal over een weesjongen die op zoek is naar zijn levensbestemming. Floriaan is pas elf jaar oud als hij afscheid moet nemen van zijn moeder. Hij blijft achter bij zijn stiefvader, die niet voor hem kan zorgen, en wordt uiteindelijk naar zijn tante gestuurd. Op de grote hoeve vindt hij de warmte waar hij zo naar hunkert. Maar net als hij niets meer te wensen overheeft, gebeurt er iets waardoor Floriaan niet kan blijven.


Titel Zoet wraak
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2017 bij Zomer & Keuning
Genre Roman

Korte omschrijving

Het lukt Liona niet om de impact van een aanranding te verwerken. Nog traumatischer wordt het wanneer haar aanrander wordt vrijgesproken en dus op vrije voeten blijft. En niet ver weg, maar in het dorp als waar Liona woont. Haar onverwerkte gevoelens zetten zich langzaam maar zeker om in een diepgevoelde haat. Die haat, die blijft groeien en woekeren, verandert haar in een persoon die ze nooit heeft willen worden.


Titel Anna's reis
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2018 bij Zomer & Keuning
Genre Roman

Korte omschrijving

Dat haar ouders haar afstonden, was het beste wat haar kon overkomen. Maar dan moet ze terug

De tijd tussen de twee wereldoorlogen is voor veel mensen zwaar. Honger en armoede zijn aan de orde van de dag. In het Vlaamse dorpje Tongerlo ziet het gezin Golien de toekomst somber in. Met vijf kinderen en een zesde op komst hebben ouders Kasper en Leine niet veel oog voor de kinderen. Kaspers zus Evina en haar man Ed zijn kinderloos gebleven. Zij willen graag een van de kinderen in huis opnemen. Anna Golien is vijf jaar oud als ze bij haar oom en tante komt wonen. Ze leeft daar elf jaar in een liefdevolle omgeving, tot het noodlot toeslaat en Anna terug moet naar haar familie.


Titel Als het hart spreekt
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2019 bij Zomer & Keuning
Genre Streekroman

Korte omschrijving

Keuzevrijheid is een groter goed dan alle rijkdom van de wereld

Het jaar is 1900. De achttienjarige Leolina komt uit een gegoed milieu, maar voor haar moeder Apollonia is het niet genoeg. Ze wil dat Lina koste wat kost trouwt met een man van adel. Daarom stuurt ze haar naar 's Gravenhage, waar een gravin haar onder haar hoede neemt. Tijdens de vele bals, operettes, voorstellingen en vernissages ontmoet Lina vele mannen, voor wie haar schoonheid niet onopgemerkt blijft. Haar omgeving laat het er niet bij zitten en probeert haar erin te luizen. Lina komt erachter dat keuzevrijheid een groter goed is dan alle rijkdom van de wereld.


Titel Het kind en de zwerver
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2020 bij Zomer & Keuning
Genre Streekroman

Korte omschrijving

De negentienjarige Dora Stevens, is opgegroeid in een welgesteld gezin en gaat een mooie toekomst tegemoet als verloofde van Timothy, een telg uit een advocatenfamilie. Samen met haar vriendin Lycy organiseert Dora wekelijks een voedselbank in haar dorp. Daar ontmoet ze de haveloze zwerver Adam. Als ze hem ziet, met zijn onverzorgde, donkerharige voorkomen en door de zon gelooide huid, denkt ze dat ze met een zigeuner te maken heeft. Adam gedraagt zich afstandelijk en ondankbaar en Dora wil niets van hem weten.
Maar dan verschijnt Adam ineens bij de voedselbank met een driejarig kind bij zich. Het jongetje is volgens de dorpspastoor niet Adams eigen zoontje en dat prikkelt Dora's nieuwsgierigheid. Ze gaat op zoek naar de waarheid en komt daar steeds dichterbij, maar in die zoektocht ontdekt ze ook iets wat ze nooit had kunnen vermoeden.


Titel Bewijs het maar
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2020 bij Zomer & Keuning
Genre Roman

Korte omschrijving

Een lange treinreis moet haar wegvoeren van haar stalkende ex, maar reist hij haar achterna?

Steffi Staes heeft een moeilijke relatie achter de rug met een man die haar mishandelde. Na de scheiding denkt ze het ergste gehad te hebben, maar niets is minder waar. Haar ex Lex kan het niet verkroppen; hij wil wraak en probeert haar zoveel mogelijk te pesten en lichamelijk te raken. Steffi boekt ten einde raad een lange treinreis in de hoop tot rust te komen. Tijdens deze reis ontmoet ze mensen die haar nauw aan het hart gaan liggen. Vooral de charismatische Lorenzo weet door haar schild heen te dringen. Echter, op de achtergrond speelt een grote angst: door enkele vreemde gebeurtenissen vermoedt Steffi dat haar ex achter haar aan gekomen is. Die angst dringt steeds meer naar de voorgrond en maakt het moeilijk om van haar vakantie te genieten.


Titel Op zoek naar mijn zusje
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2021 bij Zomer & Keuning
Genre Roman

Korte omschrijving

In 1940 worden Celien en Stien liefdevol opgenomen in een doktersgezin in Westerlo, Vlaanderen. De Tweede Wereldoorlog legt al snel een donkere deken over de Kempen en het leven van de zusjes wordt steeds zwaarder. Wanneer zus Stien met de familie wordt verraden en plotseling verdwijnt, besluit Celien haar zus te gaan zoeken. Haar wil en het vertrouwen op een hereniging is sterker dan het gevaar.

Anne-Marie Hooyberghs vertelt in 'Op zoek naar mijn zusje' aan de hand van waargebeurde feiten het verhaal van twee moedige Vlaamse zusjes.


Titel Stil verdriet
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2021 bij Zomer & Keuning
Genre Roman

Korte omschrijving

Wat doe je als je moederhart moet omgaan met een verscheurende leegte?

'Stil verdriet' van Anne-Marie Hooyberghs gaat over het verlies van een kind en het gat dat dit in het moederhart slaat. Het is 1968 wanneer Karen Lintermans op achttienjarige leeftijd ongewenst zwanger wordt. Dan slaat het noodlot toe. Haar zoontje sterft vlak na de bevalling en Karens wereld stort in. Wanneer zes jaar later de zesjarige Liam Daems in het opvanghuis binnengebracht wordt, loopt Karens hart over van liefde. Ze wil hem koste wat kost een beter leven geven. Maar hoe?


Titel In vol vertrouwen
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2022 bij Zomer & Keuning
Genre Roman

Korte omschrijving

Februari 1945: de zwangere Krista komt onder het puin terecht en sterft enkele uren later, maar haar baby Estelle redt het net. Pas als ze dertien jaar is, leert ze haar vader en stiefmoeder kennen. Ze trekt bij hen in en zorgt voor haar zieke stiefmoeder in de hoop een band op te bouwen, maar eenmaal daar begint Estelle zich onwel te voelen. Wat gebeurt er met haar? Is haar familie eigenlijk wel te vertrouwen?


Titel Achter de maan en de sterren
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2022 bij Willems Uitgevers
Genre Roman

Korte omschrijving

Het leven van Samir neemt al vlug een onzekere wending, maar wanneer het huis waar zijn wieg stond hem ziek maakt en de oorlog zijn geboorteland in stukken scheurt, is er maar één oplossing om aan deze ellende te ontkomen. Vluchten!

Als hij elf jaar is vlucht hij van Afghanistan naar Engeland. Een kind nog dat zich geen voorstelling kan maken wat een reis via een smokkelaarsroute met zich meebrengt. Hij reist samen met zijn volwassen neef Omer, maar deze heeft zijn handen vol met andere zaken en hij vindt Samir al vlug een lastpak. Naarmate de dagen verstrijken, laat hij het kind meer en meer aan zijn lot over.

Samir doet al het mogelijke om zich als een volwassenen te gedragen, maar zijn benen zijn korter, zijn uitputting groter en zijn mensenkennis naïef en met een kinderlijke onschuld.

Het lukt hem niet om in Engeland te geraken. Hij wordt als een uitgeputte, uitgehongerde en voor het leven getekende jongen in Nederland van de trein geplukt.


Titel Alles wat leeft
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2023 bij Zomer & Keuning
Genre Roman

Korte omschrijving

1968: De negentienjarige Mieke Moors is een echte dierenvriend en haar diervriendelijke idealen stroken niet altijd met de boeren in haar omgeving. Ward Nelis, een jonge boer, vindt haar een grote lastpost en ook veearts Diederik Venloo gaat niet akkoord met haar idealen. Maar ondanks haar vrijpostigheid zien beide heren wel wat in de belerende jonge en knappe vrouw. Ward om heel andere redenen dan Diederik, maar dat houdt hem niet tegen.


Titel Puzzelstukken
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2024 bij Zomer & Keuning
Genre Roman

Korte omschrijving

Wilma is vijftien jaar getrouwd met Karl Bellens. Ze hebben samen een zoontje Jonas van acht. Hun huwelijk is geen rozengeur en maneschijn. Vooral Karls drankgedrag irriteert Wilma mateloos. Om van huis weg te zijn gaat ze schilderles volgen. Daar leert ze de knappe charismatische Werner Aras kennen en ze krijgt bepaalde gevoelens voor hem. Toch kan ze haar liefde voor Karl niet zomaar van zich afzetten, ondanks zijn drankprobleem. Na bepaalde onderzoeken krijgen Wilma en Karl te horen dat hun zoontje aan het syndroom van Asperger leidt, een autismespectrum stoornis. Karl wil het niet aanvaarden en dat verzet drijft haar nog meer in de armen van Werner Aras. Ze komt te weten dat het syndroom van Asperger erfelijk is en beseft dat ook Karl aan dit syndroom lijdt. Maar als hij de stoornis van zijn zoontje niet wil aanvaarden, dan zeker niet voor hem. Is dat de druppel voor hun relatie? En wil Werner wel verder met een vrouw die een kind heeft met het syndroom van Asperger?
Andere titels van deze auteur Korte verhalen en omnibussen

* Indringend (1ste Nederlandse uitgave in 2002 bij Uitgeverij Kramat)
* Jubileum omnibus 135 - Bevat herdruk van Zigeunerrapsodie
* Jubileum omnibus 146 - Bevat novelle Geen weg terug
* Blind date (2020 Uitgeverij Zomer & Keuning)

Kinderboeken

* Verdronken vlinder (1998 – uitgeverij de Vries-Brouwers)
* Drako dragonder (2009 – uitgeverij de Vries-Brouwers)
* Tovertrol (2010 – uitgeverij de Vries-Brouwers)
* Sakkerloot (2012 – uitgeverij de Vries-Brouwers)
* De droommachine (2018 – uitgeverij Aquazz)

Website amhooyberghs.wordpress.com


Home | Boekenkast H |