A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z


De Noorse Anne Holt debuteerde in 1993 schrijfster. Ze schrijft literaire thrillers. Haar serie 'Hanne Wilhelmsen' gaat over een lesbische politie inspecteur in Oslo. Anne Holt was in de jaren '90 ook minister van justitie in haar land. Haar boek De blinde godin werd verfilmd als televisieserie en Hittegolf werd een speelfilm.

Deel en serie Deel 1 - Hanne Wilhelmsen serie
Titel Blinde godin
Oorspronkelijke titel Blind gudinne
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1997 bij Archipel
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

Inspecteur Hanne Wilhelmsen ontdekt een verband tussen twee moorden: beide slachtoffers, van wie er één advocaat is, hebben onlangs een onderhoud met elkaar gehad. Het heeft er alle schijn van dat ze in duistere zaken verwikkeld waren.

Vlak na de eerste moord is een jongeman met bloeddoordrenkte kleren in hechtenis genomen. Hij kan daarom de tweede moord niet gepleegd hebben.

Er is nog iets: hij wil voor geen goud worden overgeplaatst naar een gewone gevangenis, en hij wil alleen praten met Karen Borg, een advocate die het eerste slachtoffer gevonden heeft, maar die absoluut niet geschikt is om een moordverdachte bij te staan.


Deel en serie Deel 2 - Hanne Wilhelmsen serie
Titel Hittegolf
Oorspronkelijke titel Salige er de som tøster
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1998 bij Archipel
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

Tijdens een buitengewoon warm voorjaar wordt de politie van Oslo opgeschrikt door een ware misdaadgolf. Hanne Wilhelmsen, de opmerkelijke rechercheur op haar roze Harley Davidson, werkt samen met haar collega Håkon Sand aan een zaak waarbij bijna iedere zaterdag ergens een grote plas bloed wordt aangetroffen maar het lijk spoorloos is.

De politie staat voor een raadsel, zeker als er op een bepaalde zaterdag geen bloedbad blijkt te hebben plaatsgevonden. Wanneer de jonge Noorse Kristine het slachtoffer van een verkrachting wordt, dreigt haar woedende vader een levensgevaarlijke concurrent te worden voor Hanne Wilhelmsen.


Deel en serie Deel 3 - Hanne Wilhelmsen serie
Titel Het verschrikkelijke kind
Oorspronkelijke titel Demonens død
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1999 bij Archipel
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

Olav ziet eruit als een monster, een grote dikke duivel. Hij heeft x-benen, een groot hoofd en uit zijn ogen spreekt diepe haat. Voor een kind van twaalf heeft hij een ongelooflijke kracht.

Zijn toch al labiele moeder kan hem allang niet meer aan en daarom wordt besloten hem in Huize Lentezon, een opvoedingsgesticht voor onhandelbare kinderen, te plaatsen. Directrice is de strenge Agnes Vestavik.

Op een avond wordt Agnes Vestavik dood aangetroffen achter haar bureau, met een mes in haar rug, en blijkt de vreemde jongen Olav via het raam te zijn verdwenen.

De charismatische rechercheur Hanne Wilhelmsen wordt ingeschakeld. Zij pakt op integere, maar wel eigenzinnige wijze het onderzoek aan.


Deel en serie Deel 4 - Hanne Wilhelmsen serie
Titel De muil van de leeuw
Oorspronkelijke titel Løvens gap
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2001 bij De Geus
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

Zo stil was het sinds lang niet meer geweest in het kantoor van Birgitte Volter, de minister-president van Noorwegen. Maar ja, dat kon ook door de dubbele deuren komen die het kantoor scheidden van de kamer van haar secretaresse.

Wanneer die ten slotte eens poolshoogte gaat nemen, vindt ze de regeringsleider dood achter haar bureau. Door het hoofd geschoten. Sporen van een indringer ontbreken.

De politie staat voor een raadsel en houdt daarom alle opties open: de moord kan zowel een politiek als een persoonlijk motief hebben.


* Geschreven door Anne Holt en Berit Reiss-Andersen.


Deel en serie Deel 5 - Hanne Wilhelmsen serie
Titel Dode joker
Oorspronkelijke titel Død joker
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2004 bij De Geus
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

De vrouw van advocaat-generaal Halvorsrud is vermoord. Inspecteur Hanne Wilhelmsen gelooft niet dat Halvorsrud er zelf bij betrokken is, hoewel hij alle schijn tegen heeft.

Halvorsrud beweert dat ene Ståle Salvesen de dader is. Maar dat is onmogelijk, concluderen Wilhelmsens collega's, aangezien Salvesen al eerder door zelfmoord om het leven is gekomen. En dus wordt Halvorsrud vastgezet.

Hanne Wilhelmsen weigert echter genoegen te nemen met deze logica en blijft doorzoeken.


Deel en serie Deel 6 - Hanne Wilhelmsen serie
Titel Zonder echo
Oorspronkelijke titel Uten ekko
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2005 bij De Geus
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

Achter een Osloos politiebureau wordt het ontzielde lichaam van societykok en restauranthouder Brede Ziegler gevonden. Roofmoord is zo goed als uitgesloten, want hij heeft zestienduizend kronen op zak.

Ziegler blijkt te zijn neergestoken met een kostbaar Japans koksmes dat alleen in restaurants wordt gebruikt. Alle reden om een kijkje in Zieglers keuken te nemen.

Inspecteur Hanne Wilhelmsen, net terug van een lang verlof, wordt uit de buurt van het onderzoek gehouden en raakt pas bij de zaak betrokken als ze ontdekt dat haar collega's een verkeerd spoor volgen. Haar eigenzinnigheid wijst haar de weg.


* Geschreven door Anne Holt en Berit Reiss-Andersen.


Deel en serie Deel 7 - Hanne Wilhelmsen serie
Titel Verborgen feiten
Oorspronkelijke titel Sannheten bortenfor
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2006 bij De Geus
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

In het Oslose huis van de redersfamilie Stahlberg worden vier lichamen gevonden: vader, moeder en zoon Stahlberg, en een onbekende man. Is hier sprake van een uit de hand gelopen familiedrama en is de onbekende vierde man daar ook het slachtoffer van geworden? Er zijn aanwijzingen voor.

Het politieonderzoek legt een poel van familieconflicten bloot: haat en jaloezie, leugens en dreigementen. De moord op de vierde persoon, die geen familielid is, moet aan het toeval worden toegeschreven. Anders dan haar collega's neemt inspecteur Hanne Wilhelmsen daar geen genoegen mee.


Deel en serie Deel 8 - Hanne Wilhelmsen serie
Titel Hoogtelijn
Oorspronkelijke titel 1222
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2009 bij Cargo
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

Als bij een zware sneeuwstorm een trein ontspoort bij het hoogstgelegen station in Noorwegen, moeten de passagiers noodgedwongen een onderkomen zoeken in het plaatselijke hotel. Het zal enige tijd duren voor er hulp bij het dorp zal komen en de gasten zijn op elkaar aangewezen. Al tijdens de eerste nacht in het hotel wordt een van de gasten vermoord: Cato Hammer, een beroemde televisiedominee.

Op dat moment begint voor Hanne Wilhelmsen, voormalig politie-inspecteur en gast in het hotel, de zoektocht naar een moordenaar in de zwaarste storm in Noorwegen sinds mensenheugenis. Dan wordt het lichaam van een andere godsdienaar gevonden, zijn hart is doorboord met een ijspegel...Deel en serie Deel 1 - Stubø & Vik serie
Titel Je verdiende loon
Oorspronkelijke titel Det som er mitt
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2003 bij De Geus
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

Noorwegen is in de ban van een gewelddadige kinderontvoerder. Er zijn al enkele slachtoffers. Van de negenjarige Emilie is het lot nog onzeker.

Inspecteur Yngvar Stubø , die de zaak onderzoekt, kiest voor een onconventionele aanpak. Hij weet psychologe Inger Johanne Vik over te halen hem te helpen. Zij moet eerst de nodige aarzelingen overwinnen. Als moeder van een jonge dochter is ze bang dat ze de zaak emotioneel niet aankan.

Bovendien heeft ze iets anders aan haar hoofd. Ze zoekt naar de waarheid in een kindermoordzaak uit 1956, die er alle schijn van heeft dat de dader destijds onschuldig veroordeeld werd.


Deel en serie Deel 2 - Stubø & Vik serie
Titel Wat nooit gebeurt
Oorspronkelijke titel Det som aldri skjer
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2007 bij Cargo
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

Inspecteur Yngvar Stubø en profiler Inger Johanne Vik hebben net samen hun eerste kind gekregen, wanneer twee gruwelijke moorden worden gepleegd. De slachtoffers zijn bekende Noren die na de moord op symbolische wijze zijn verminkt, en alles wijst erop dat dit het werk is van een seriemoordenaar.

Stubø geeft zijn ouderschapsverlof op om het onderzoek te leiden, maar nadat er nog meer moorden worden gepleegd kan ook Vik zich, ondanks haar postnatale depressie, niet langer afzijdig houden.

Het patroon dat zij in de moorden ontdekt leidt echter tot een angstaanjagende conclusie: het volgende slachtoffer kan niemand anders zijn dan haar partner Stubø .


Deel en serie Deel 3 - Stubø & Vik serie
Titel Mevrouw de president
Oorspronkelijke titel Presidentens valg
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2008 bij Cargo
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

De eerste vrouwelijke Amerikaanse president wordt tijdens een staatsbezoek aan Noorwegen ontvoerd. Samen met de FBI zoekt de Noorse politie naar een vijand die machtiger is dan ze ooit kon vrezen: een man die zijn internationale netwerk van stromannen gebruikt om de grootste terroristische aanval op Amerika sinds 11 september 2001 te plannen.

Als Inger Johanne toevalligerwijs op de president stuit en in het hart van het conflict terechtkomt, komen bij beide vrouwen gebeurtenissen uit het verleden naar boven.

Inger Johanne wordt geconfronteerd met een pijnlijke liefdesaffaire van voor haar huwelijk, terwijl mevrouw de president moet kiezen tussen haar eigen veiligheid en die van de natie.


Deel en serie Deel 4 - Stubø & Vik serie
Titel Wees niet bang
Oorspronkelijke titel Pengemannen
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2010 bij Cargo
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

In Bergen wordt het levenloze lichaam gevonden van de populaire bisschop Eva Karin Lynsgaard. Inspecteur Yngvar Stubø wordt op het onderzoek gezet. Ook in Oslo worden dode lichamen gevonden, hoewel de wijze waarop de slachtoffers vermoord zijn steeds anders is.

Profiler Inger Johanne Vik, de echtgenote van Stubø , ontdekt een samenhang tussen de moorden, waarna een wanhopige jacht op de daders begint. Als zij niet gestopt worden, zullen er steeds nieuwe slachtoffers vallen.


Deel en serie Deel 5 - Stubø & Vik serie
Titel Hartslag
Oorspronkelijke titel Flimmer
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2011 bij Cargo
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

Een ICD, een implanteerbare cardioverter defibrillator, is een slimme pacemaker die jaarlijks bij miljoenen mensen wordt geïmplanteerd en waarmee levens gered worden. Maar in het voorjaar van 2010 sterven twee hartpatiënten in een Noors ziekenhuis als gevolg van deze ingreep.

Dokter Sara Zuckerman, hoofd cardiologie van het universiteitsziekenhuis in Bærum, is de eerste die vermoedt dat er iets vreselijk mis is met de meest gebruikte pacemaker ter wereld. Zuckerman ontdekt met haar collega Ola Farmen een computervirus dat de ICD heeft besmet, een computervirus met dodelijke gevolgen. Ergens op de wereld heeft iemand de programmatuur aangepast om levens te nemen in plaats van te redden. En het virus spreidt zich steeds verder.


* Geschreven door Anne Holt en haar broer Even Holt.


Deel en serie Deel 6 - Stubø & Vik serie
Titel Schaduwdood
Oorspronkelijke titel skyggedød
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2013 bij Cargo
Genre Literaire thriller

Korte omschrijving

Op een regenachtige vrijdagmiddag verongelukt de achtjarige Sander Mohr in zijn eigen huis. Zijn ouders zijn ontroostbaar en psychologe Inger Johanne Vik gelooft net als iedereen dat Sanders dood een tragisch ongeluk is. Bovendien heeft de politie andere zaken aan het hoofd. Op dezelfde dag pleegt Anders Breivik zijn dodelijke aanslagen.

De jonge Henrik Holme, zojuist afgestudeerd aan de politieacademie, wil het onderzoek niet zomaar aan de kant schuiven. Hij vermoedt dat er meer gaande is in het welgestelde en schijnbaar ideale gezin uit een van de betere buurten van Oslo en slaagt erin Inger opnieuw voor de zaak te interesseren. Terwijl in Oslo de rust langzaam weerkeert, blijkt zich in de schaduw van de aanslag een andere ramp te hebben voltrokken, waarbij vooroordelen, schaamte, leugens en misstappen hun tol hebben geëist.
Website anneholt.no


Home | Boekenkast H |