A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z


De Amerikaanse Margaret Astrid Lindholm Ogden begon haar schrijverscarrière in 1971 als Megan Lindholm. Sinds 1995 schrijft ze onder haar pseudoniem Robin Hobb en is ze pas echt bekend geworden. Als Megan Lindholm schrijft ze meer historische fantasy, als Robin Hobb fantasy. De trilogieën en verhalen van Robin Hobb kunnen op chronologische volgorde gelezen worden, in volgorde van uitgave of per trilogie.

Als Megan Lindholm

Deel en serie Deel 1 - Het rendiervolk - Reindeer people
Titel Tillu
Oorspronkelijke titel The reindeer people
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1992 bij Kadmos
Genre Prehistorische fantasy

Korte omschrijving

 

Over de uitgestrekte vlakten van de toendra zwerft een mooie jonge vrouw, die magische krachten bezit. Tillu verstaat de kunst mensen te genezen en gebruikt haar talent uitsluitend om er anderen mee te helpen. Sinds haar man haar heeft verlaten leidt zij een opgejaagd en reizend bestaan, samen met haar dromerige, mysterieuze zoontje Kerlew. Moeder en zoon zijn altijd onderweg, altijd op de vlucht voor mensen die bang zijn voor de vreemde Kerlew en hem kwaad willen doen.

Op deze tocht voelt Tillu nog een andere, grotere dreiging. De tovenaar Carp, een ziener met duistere krachten, heeft ontdekt dat Kerlew een zeldzaam magisch talent bezit. Tillu, die moet toezien hoe de gevaarlijke Carp haar zoon steeds meer in zijn macht krijgt, neemt een hard besluit. Op de besneeuwde vlakten van de toendra wachten haar en Kerlew honger en kou, maar Tillu aarzelt niet. Vastberaden trekt zij met haar zoontje verder de wildernis in.

Dan ontmoet zij Heckram van het Rendiervolk, die onder de indruk raakt van Tillu. Hij vraagt haar, met Kerlew, bij zijn stam te komen wonen. Tillu wordt de genezeres van het Rendiervolk. Maar zij weet niet dat de stam wordt verscheurd door oude vijandschappen en rivaliteit.

Als verraad en geweld tot een uitbarsting komen, ziet Tilu dat de aanwezigheid van Kerlew hier een geheimzinnige rol in speelt. Weer voelt zij het gevaar en de dreiging naderen, en zij beseft dat ze voor een haast onmogelijke opgave staat...

* Dit boek werd later heruitgegeven met als titel: Het rendiervolk.


Deel en serie Deel 2 - Het rendiervolk - Reindeer people
Titel Kerlew, broeder van de wolf
Oorspronkelijke titel Wolf's brother
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1992 bij Kadmos
Genre Prehistorische fantasy

Korte omschrijving

 

Lang geleden, in de tijd van de oude magie, konden alleen de sterksten overleven...

Over de met sneeuw bedekte uitgestrekte vlakten van het hoge noorden zwerft het Rendiervolk. Met hen mee reist Tillu, samen met haar zoon Kerlew. Tillu gebruikt haar kennis en magie om de zieken en zwakken te helpen. Maar de pijn van een gestorven geliefde kan ze niet genezen en ook voor haar is Elsa's dood een raadsel...

Tillu hoopt bij het Rendiervolk veilig te zijn, veilig voor hem die haar zoon in zijn macht wil krijgen. Maar Carp denkt er niet over Tillu en Kerlew met rust te laten. Met list en bedrog weet hij het Rendiervolk voor zich te winnen. Hij wordt hun ziener en de mensen luisteren nu naar hem, niet naar Tillu. En als Capiam, hun leider, op onverklaarbare wijze plotseling ernstig ziek wordt, zien sommigen hun kans schoon.

De knappe Heckram en de sterke Joboam vechten om Tillu, maar Carp wil de mooie Tillu voor zichzelf om zijn oude botten te verwarmen. En in de mysterieuze Kerlew, met zijn vreemde manieren en zijn dromerige blik, ziet hij de ideale leerling. Kerlew heeft grote magische krachten, krachten waar Carp goed gebruik van kan maken.

Nu hij is opgegroeid, moet Kerlew zelf kiezen tussen Tillu en Carp. De keuze is moeilijk, tot de Wolf hem roept...

* Dit boek werd later heruitgegeven met als titel: Wolfs broeder.


Deel en serie Deel 1 - De windzangers - Windsinger
Titel De vlucht
Oorspronkelijke titel Harpy's flight
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2007 bij Luithing fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Ontdaan vanwege het gewelddadig verlies van dierbare familieleden door toedoen van de Harpijen, achtervolgd door spookbeelden van haar wraakneming op de moordenaars - dat zijn de overheersende aspecten in het leven van de jonge Ki. Nu is Ki op de vlucht.

Elke vorm van bezorgdheid, ook die van de mensen die haar het meest nabij staan, wijst ze resoluut van de hand. Ze wil alleen nog maar alleen zijn, leven als een banneling, en dat leven valt bepaald niet mee. Het betekent ook dat zij het in haar eentje zal moeten opnemen tegen haar achtervolgers, de wraakzuchtige Harpijen.

Als het web van de wraak wordt aangehaald en het voor Ki bijna te laat is, is de redding nabij. Iemand met een verbazingwekkend vindingrijke geest schiet haar te hulp...


Deel en serie Deel 2 - De windzangers - Windsinger
Titel De windzangers
Oorspronkelijke titel The windsingers
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2007 bij Luithing fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Nauwelijks bekomen van haar confrontatie met de Harpijen, neemt Ki een gevaarlijke opdracht aan. Ze verklaart zich bereid een met magie besmet vrachtje te vervoeren dat onder meer bestaat uit het hoofd van de magiër Dresh...

Intussen eisen de woeste goden van de wind de overige lichaamsdelen van de magiër op. Maar waar zijn die gebleven?


Deel en serie Deel 3 - De windzangers - Windsinger
Titel Het domein van de Limbreth
Oorspronkelijke titel The Limbreth gate
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2007 bij Luithing fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Ki, nog altijd op de vlucht en opgejaagd door haar vijanden, vindt een toevlucht in het domein van de Limbreth, een verveelde, arrogante god. Een mindere god, dat wel, maar desondanks een god.

Hij onthult Ki geheimen over haar verleden. Het overdragen van die kennis heeft echter een prijs. Want tegelijkertijd legt de Limbreth haar stiekem zijn wil op, en dwingt haar een keuze te maken die tot haar dood zou kunnen leiden...

Intussen zet Vandien, Ki's geliefde, die wordt geholpen door de eigenaardige Brurjan Hollyika, alles op alles om Ki uit handen van de Limbreth te redden.


Deel en serie Deel 4 - De windzangers - Windsinger
Titel Gelukszoekers
Oorspronkelijke titel Luck on wheels
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2008 bij Luithing fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

De ondoorgrondelijke, afstandelijke Ki en haar minnaar Vandien, die wel van een pretje houdt, handelen tegen hun eigen regels in als ze op een tocht naar Villena in plaats van een vrachtje een menselijke passagier meenemen. De familie van hun passagier, nog maar een joch, lijkt maar wat blij van hem af te zijn, en dat zou te denken moeten geven.

Wat de zaken verder compliceert, is dat de sletterige Willow, die op zoek is naar haar vriend die met de rebellen tegen de tirannieke hertog strijdt, de gelegenheid benut om zich aan Ki en Vandien op te dringen.

Al meteen na haar eerste poging Vandien te verleiden, is duidelijk dat het viertal een ongewisse toekomst tegemoet rijdt.


Titel Heer van het woud
Oorspronkelijke titel Cloven hooves
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 209 bij Luitingh Sijthoff
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Evelyn is een eenzaam kind, en dat niet alleen, ze ís graag alleen. Het liefst dwaalt ze samen met haar hond door de sprookjesachtige wouden van Alaska. Ze is liever in de vrije natuur dan in het gezelschap van mensen. Maar Evelyn heeft een geheim dat ze angstvallig koestert: ze is bevriend met de Heer van het Woud, de geheimzinnige Pan.

Jaren later, als Evelyn inmiddels getrouwd is en een zoontje heeft van wie ze zielsveel houdt, neemt haar leven een dramatische wending als haar echtgenoot wordt gevraagd de zaken van zijn vader tijdelijk waar te nemen. Met bange voorgevoelens verlaat Evelyn haar geliefde Alaska en volgt haar man naar het zuiden.

Eenmaal in Tacoma vindt haar schoonfamilie telkens een nieuwe reden om haar man en haar zoontje langer bij zich te houden. Evelyn bungelt er maar zo'n beetje bij en is doodongelukkig in haar nieuwe leefomgeving. Haar man voelt zich er juist uitstekend thuis en wil het liefst voorgoed intrekken bij zijn familie. Evelyn voelt zich verraden en de verschrikkelijke tragedie die volgt maakt de situatie nog gecompliceerder.

Dan, juist als Evelyn wel een zielenmaatje kan gebruiken, duikt hij als uit het niets op in Tacoma, de Heer van het Woud, haar jeugdvriend van weleer. Ook hij is inmiddels volwassen geworden en tussen hem en Evelyn ontstaat iets wat van alle tijden is... oprechte liefde.


Titel De verhalen
Oorspronkelijke titel The inheritance and other stories
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2012 bij Luitingh fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Een sublieme verhalenbundel die onder meer nieuwe feiten onthult over de wereld van De Boeken van de Zieners en De Kronieken van de Wilde Regenlanden.

Een greep uit de onderwerpen: bovennatuurlijke wezens, zwervers met een groot geheim, dodelijke katten - de onderwerpen geven aan hoe groot het canvas is waarop Megan Lindholm en haar alter ego Robin Hobb hun verhalen penselen.

Bevat de volgende korte verhalen:

Van Megan Lindholm
* Een vleugje lavendel
* De zilveren dame en de veertiger
* Snijden
* De vijfde geplette kat
* Zwervers
* Finito
* De drummachine

Van Robin Hobb
* De thuiskomst
* De erfenis
* Kattenvlees
Als Robin Hobb

Titel De eigenzinnige prinses en de bonte prins*
Oorspronkelijke titel The willfull princess and the piebald prince
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2013 bij Luitingh Sijthoff
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Robin Hobb keert terug naar de wereld van De Boeken van de Zieners! Terug naar de Zes Hertogdommen, de Zieners en de Koninklijke familie van de Hertenhorst. Naar een tijd waarin het gebruik van de Wijsheid - de gave om in de geest contact te leggen met dieren - nog werd toegestaan.

In deze tijd leeft de eigenzinnige prinses Hoede. Al jaren slaat ze alle huwelijksaanzoeken af en negeert ze haar koninklijke taken, zodat ze ongehinderd plezier kan maken. Tot groot ongenoegen van haar vader, de koning. De enige die zich oprecht om haar bekommert is haar min Felicity.

Maar als Hoede het bed deelt met een eenvoudige staljongen en zwanger raakt, kan zelfs Felicity haar niet meer beschermen. Zeker niet als blijkt dat het bastaardkind dezelfde bonte huid heeft als het paard van zijn vader.

* Dit boek is een prequel van De boeken van de Zieners (The Farseer trilogy).


Deel en serie Deel 1 - De boeken van de Zieners - The Farseer trilogy
Titel Leerling en meester*
Oorspronkelijke titel Assassin's apprenctice
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1998 bij Meulenhoff-M fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

 

Als de jeugdige Fitz op zesjarige leeftijd in het holst van een gure nacht wordt afgeleverd bij de poort van het immense kasteel de Hertenhorst, de residentie van de machtige Ziener-koningen, ziet zijn toekomst er verre van hoopvol uit.

Hoewel de strenge maar rechtvaardige stalmeester Burrich hem onder zijn vleugels neemt, keert zijn vader, prins Chevalric, hem de rug toe. Erger nog, zodra hij verneemt de verwekker van een bastaardzoon te zijn, doet de koningszoon afstand van de troon van de Zes Hertogdommen en trekt zich terug op het platteland.

Om te voorkomen dat Fitz opgroeit met een wrok jegens het geslacht van de Zieners, dwingt Chevalrics vader, de machtige Ziener-koning Vlijm de Listige, de jonge Fitz in de leer te gaan bij de geheimzinnige Chae, de konings persoonlijk adviseur, halve magiër en vertrouweling.

Dan, terwijl plunderaars van overzee de kusten belagen, terwijl Ontzielden het binnenland onveilig maken en zelfs de geurende lavendelkaarsen de geur van intriges en kuiperijen op de Hertenhorst niet kunnen verhullen, ontdekt Fitz dat het koningsbloed dat hem door de aderen stroomt hem toegang geeft tot een bijzonder talent, dat van het Vermogen.

Maar gebruikmaking van dat talent is niet zonder gevaar...

* Dit boek werd ook uitgegeven met als titel: Moordenaarsleerling.


Deel en serie Deel 2 - De boeken van de Zieners - The Farseer trilogy
Titel Moordenaar des konings
Oorspronkelijke titel Royal assassin
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1998 bij Meulenhoff-M fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

De jeugdige bastaard Fitz heeft zijn eerste opdrachten in dienst van de machtige Zienerkoning Vlijm de Listige met succes voltooid.

Nu, verbitterd en teleurgesteld, en half kreupel na een bijna frontale confrontatie met een valse tegenstander verbergt hij zich bij de vreemde Chyurd, vastbesloten hun gastvrije Bergrijk nooit meer te verlaten.

Zijn verlangen naar liefde en het besef van zijn onontkoombare bestemming brengen hem tenslotte op andere gedachten. Rusteloos als de wind en gesteund door de magische kracht van het Vermogen keert Fitz terug naar de Hertenhorst, de residentie van de machtige Ziener-koningm waar hij ogenblikkelijk opnieuw wordt blootgesteld aan de dodelijke intriges van de koninklijke familie.

Tussentijds hebben de Rode Kapers hun aanvallen op de kusten van de Zes Hertogdommen hervat. Maar ook van binnenuit wordt het Koninkrijk bedreigd.

Verraad en bedrog bedreigen de troon van de ogenschijnlijk dementerende Vlijm de Listige. Het gevolg is dat Fitz, eindelijk, de strijd voor zijn geboorterecht aangaat.

Wat hij daarbij niet beseft is dat zijn poging de Zes Hertogdommen van de ondergang te redden, mogelijk van hem het grootste offer zal vergen dat een mens kan brengen.


Deel en serie Deel 3 - De boeken van de Zieners - The Farseer trilogy
Titel Vermogen en wijsheid
Oorspronkelijke titel Assassin's quest
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1998 bij Meulenhoff-M fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

FitzChevalric de Ziener, bastaardzoon van koninklijken bloede, is opgestaan uit de dood. Hoewel hij in zijn leven daarvoor werd geleid door de gelofte van trouw, die hij aflegde aan de machtige Ziener-koning Vlijm de Listige - door zijn betrekking als koninklijke moordenaar tegen wil en dank - nu is hij vastbesloten de rest van zijn leven anders in te vullen.
Ook al komt hij al gauw tot de ontdekking dat de banden die hem met zijn vroegere leven binden niet zo gemakkelijk zijn af te leggen.

Nauwelijks is hij bekomen van zijn beproeving, of Fitz wordt door prins Veritas ontboden naar het Bergrijk, waar Veritas op zoek is naar de eeuwenoude, geheimzinnige Ouderlingen.
Over deze raadselachtige wezens is weinig bekend, behalve dat zij ooit bezwoeren in tijden van hoge nood de bevolking van de Zes Hertogdommen te zullen bijstaan. En de nood is nu hoog, want de aanvallen van de Rode Kapers op de kusten zijn talrijk en ongekend hevig.

Op weg naar het Bergrijk worden Fitz en zijn metgezel, de wolf Nachtogen, aanhoudend nagejaagd door de trawanten van Veritas verradelijke broer, prins Regaal, die geheel onrechtmatig de troon van de Zes Hertogdommen bezet houdt.
Daarbij wordt Fitz ook nog eens gekweld door het gemis van zijn dierbaren, zijn mentor Chade, Burrich, de oude stalmeester die als een vader voor hem is, en zijn geliefde Mollie, die zijn kind draagt.
Als Fitz en de zijnen na tal van avonturen en omzwervingen de Ouderlingen weten te vinden, wacht zowel hem als zijn metgezellen een verbijsterende ontknoping.

Dan pas wordt de ware en diepe betekenis van de talenten van Vermogen en Wijsheid hem duidelijk...


Titel De thuiskomst
Oorspronkelijke titel Homecoming
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2005 bij Luitingh fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

In 2005 is Robin Hobb, tien jaar na haar Nederlandse debuut De boeken van de Zieners, onbetwist de populairste strijfster van oorspronkelijke fantasy-romans.
In het kader van dit tienjarig schrijversjubileum is De thuiskomst verschenen. De thuiskomst is een mini-roman die, naast een intrigerend verhaal met veel sfeer en aangrijpende momenten zoals alleen Robin Hobb die kan weergeven, een tip van de sluier oplicht over Overgangsritueel, het eerste deel van de trilogie De Boeken van de Zoon van de Krijger.

* Dit boek is een prequel voor de serie: De boeken van de Levende Schepen.


Deel en serie Deel 1 - De boeken van de Levende Schepen - The Liveship Traders trilogy (is gelinkt aan de Boeken van de Nar)
Titel Het magische schip
Oorspronkelijke titel Ship of magic
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1999 bij Meulenhoff-M fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Dit is de geschiedenis van de levende schepen van Beijerstad, handelscentrum en havenstad, vanwaar de talrijke geslachten van zeevarende kooplieden al eeuwenlang hun schepen uitsturen naar verre exotische oorden.

Opvallend aan deze uit toverhout gewrochte schepen is dat ze, na drie generaties door dezelfde familie bevaren te zijn, op magische wijze tot leven komen.

Dit is ook het verhaal van Althea Vestrit, dochter van een van de oudste families van Beijerstad, de meedogenloze piraat Kennit, en hun strijd om het bezit van het juist tot leven gekomen ship van de Vestrits, de Vivacia.


Deel en serie Deel 2 - De boeken van de Levende Schepen - The Liveship Traders trilogy (is gelinkt aan de Boeken van de Nar)
Titel Het dolende schip
Oorspronkelijke titel The mad ship
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2000 bij Meulenhoff-M fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

De piraat Kennit heeft het levende schip de Vivacia nu volledig in zijn macht.

Althea Vestrit zint op een manier om haar schip terug te krijgen.

Terwijl Beijerstad wordt belaagd door de satraap en zijn huurlingen, maken Althjea Vestrit en Bresker Trell de Paragon vaarklaar - het blinde, vroeger dolende en nu waanzinnige levende schip dat al dertig jaar op het strand ligt.


Deel en serie Deel 3 - De boeken van de Levende Schepen - The Liveship Traders trilogy (is gelinkt aan de Boeken van de Nar)
Titel Het bestemde schip
Oorspronkelijke titel Ship of destily
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2000 bij Meulenhoff-M fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Althea Vestrit is eindelijk verenigd met haar minnaar Bresker. Samen doen ze een laatste wanhopige poging om de Vivacia, het schip van de familie Vestrit, terug te krijgen.

Het levende schip vecht inmiddels samen met de piraat Kennit tegen de slavenhalers die de Gedoemde Kust onveilig maken.

In de Wilde Regenlanden is door een aardbeving de draak Tintaglia uit haar ondergrondse gevangenis bevrijd. Als laatste van haar soort begeeft ze zich op een queeste die van groot belang is voor de wereld van de levende schepen.
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Deel en serie Deel 1 - De boeken van de Nar - The Tawny Man Trilogy (15 jaar na de boeken van de Zieners)
Titel De oproep van de nar
Oorspronkelijke titel Fool's errand
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2001 bij Meulenhoff-M fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

In De boeken van de Zieners bond FitzChevalric, de bastaardzoon van een prins uit het koninklijk geslacht van de Zes Hertogdommen en begiftigd met de magische krachten van zijn geslacht, in naam van koning Vlijm de Listige de strijd aan met de vijanden van het Rijk.

Inmiddels zijn er ruim 10 jaar verstreken sinds de Ouderlingen met hun magie de Zes Hertogdommen bevrijdden van de gevreesde Rode Kapers.

Fitz heeft afstand genomen van zijn oude leventje als spion en moordenaar van de koning - nu hij eindelijk bevrijd is van zijn verplichtingen aan het koninkrijk, heeft hij zich in alle eenzaamheid teruggetrokken in een bescheiden onderkomen, waar hij samen met zijn oude vriend, de wolf Nachtogen, zijn aangenomen zoon opvoedt.

Dan stapt op een goede dag, na een klop op de deur, Fitz' stokoude mentor, de magiër en moordenaar in koningsdienst Chade, zijn sobere behuizing binnen en weet Fitz dat het met zijn rust gedaan is - het rijk heeft zijn diensten wederom nodig...


Deel en serie Deel 2 - De boeken van de Nar - The Tawny Man Trilogy (15 jaar na de boeken van de Zieners)
Titel De gouden nar
Oorspronkelijke titel The golden fool
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2002 bij Meulenhoff-M fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Na aandringen van de Nar, zijn vroegere vriend en bondgenoot, is FitzChevalric erin geslaagd om Prins Plicht te bevrijden uit de klauwen van de Bonten – leden van het oude Bloed en begiftigd met de Wijsheid – die in opstand zijn gekomen tegen de genadeloze vervolging van hun soort.

Zoals vijftien jaar eerder heeft Fitz een hoge prijs betaald voor zijn dienstbaarheid aan het koninkrijk. Zijn wolf Nachtogen is gestorven en hij kan nu onmogelijk nog terugkeren naar zijn rustige leventje in zijn afgelegen hut.

Hij treedt in dienst van de Nar, die zich voordoet als een belangrijk edelman uit Jamailla, en neemt tegelijkertijd zijn oude beroep weer op: spion in dienst van het koninkrijk.

Dan arriveert er een grote delegatie edelen van de Buiteneilanden in kasteel de Hertenhorst. Onder hen bevindt zich de jonge Elliana, de toekomstige bruid van Prins Plicht.

Terwijl de verloving bijna een feit is, arriveert er geheel onverwacht een groep handelaren uit het verre Jamailla op de Hertenhorst, wat de geschiedenis van de Levende Schepen uit Jamailla onlosmakelijk verbindt met het lot van het Koninkrijk van de Zes Hertogdommen.


Deel en serie Deel 3 - De boeken van de Nar - The Tawny Man Trilogy (15 jaar na de boeken van de Zieners)
Titel Het lot van de nar
Oorspronkelijke titel Fool's fate
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2003 bij Meulenhoff-M fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Prins Plicht staat op het punt te trouwen met Elliana, een prinses van de Buiteneilanden, een huwelijk dat de band tussen beide rijken moet versterken.

Maar tot ieders verrassing heeft ze een voorwaarde gesteld aan het huwelijk. Prins Plicht moet zijn mannelijkheid bewijzen en op zoek gaan naar een draak in het ijs van het koude noorden om die te doden.

Samen met zijn oude mentor Chade en zijn vriend de Nar vergezelt Fitz Chevalric in zijn vermomming van de trouwe dienaar Tom Dassenkop zijn prins naar het eiland waar de draak in het ijs vastzit. Daar aangekomen blijkt er iemand te zijn die heel andere plannen heeft met de draak en die het reisgezelschap in het geheim tegenwerkt.

En dan is er de Nar, die eindelijk zijn lotsbestemming narderbij ziet komen, tot grote wanhoop van Fitz.


Deel en serie Deel 1 - De boeken van Fitz en de nar - Fitz and the fool (10 jaar na de boeken van de Nar)
Titel De moordenaar van de nar
Oorspronkelijke titel Fool's assassin
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2014 bij Luithing fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Tien jaar zijn verstreken sinds de laatste passages van De Boeken van de Nar. Fitz, nu ouder en wijzer, heeft zich onder de naam Tom Dassenkop samen met zijn oude geliefde Mollie in betrekkelijke rust en anonimiteit teruggetrokken binnen de muren van zijn landhuis in het Woeste Woud, op het landgoed dat hem voor zijn diensten aan de kroon is geschonken.

Af en toe is er contact met zijn oude leermeester Chade, magiër en vertrouweling van de Zienerkoningen van het immense kasteel de Hertenhorst. Van zijn oude vriend de nar, die er voor een belangrijk deel toe heeft bijgedragen dat Fitz nu is wie hij is, heeft hij al jaren niets vernomen. Elke poging om het contact te herstellen loopt op niets uit. En dat zit Fitz niet lekker.

Dan gebeurt er iets waardoor voor Fitz en Mollie, en alle andere betrokkenen, het leven in de Zes Hertogdommen nooit meer hetzelfde zal zijn...


Deel en serie Deel 2 - De boeken van Fitz en de nar - Fitz and the fool (10 jaar na de boeken van de Nar)
Titel De geheimen van de nar
Oorspronkelijke titel Fool's quest
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2015 bij Luithing fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

De Geheimen van de Nar is het tweede deel van Robin Hobbs De Boeken van Fitz en de Nar. Met deze trilogie keerde Hobb na meer dan tien jaar eindelijk terug naar de wereld van de Zieners, én de wereld van FitzChevalric.

Lang geleden veranderden Fitz en de Nar de wereld. Ze brachten de magie van de draken terug, stelden het koningshuis van de Zieners zeker en stabiliseerden zo het koninkrijk van de Zes Hertogdommen. Althans, dat dachten ze. Maar nu ligt de Nar op sterven, verminkt door mysterieuze, bleke figuren wier plannen voor wereldwijde heerschappij afhankelijk zijn van de krachten die de Nar deelt met Fitz' eigen dochter. Afgeleid door de levensbedreigende toestand van de Nar en de intriges aan het hof, laat Fitz slechts even zijn waakzaamheid zakken... En in één afschuwelijk moment wordt zijn wereld op de kop gezet en zijn geliefde dochter ontvoerd door een groep die haar wil gebruiken op dezelfde manier als ze met de Nar hebben geprobeerd - als wapen. Maar FitzChevalric Ziener heeft zo zijn eigen wapens. Een oeroude magie stroomt nog altijd door zijn aderen. En hoewel zijn vaardigheden als moordenaar des konings misschien een beetje roestig zijn geworden, zijn dat soort dingen, eenmaal geleerd, niet snel vergeten. Vijanden en vrienden zullen er snel achter komen dat niets zo gevaarlijk is als een man die niets meer te verliezen heeft...


Deel en serie Deel 3 - De boeken van Fitz en de nar - Fitz and the fool (10 jaar na de boeken van de Nar)
Titel Het lot van de moordenaar
Oorspronkelijke titel Assassin's fate
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2017 bij Luithing fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Fitz’ dochter Bij is op brute wijze ontvoerd door leden van de Raad van Vier tijdens hun zoektocht naar de Onverwachte Zoon, van wie gezegd wordt dat hij ongelofelijke krachten heeft. Maar als Fitz de achtervolging inzet, ontsnappen de ontvoerders door een Vermogenszuil en laten ze geen enkel spoor achter. Het is bijna zeker dat zij en hun jonge gijzelaar zijn overleden in de Vermogensstroom. Fitz zint op wraak. Hij reist naar Clerres, de stad waar de Witte Profeten werden getraind door de Raad om de wereld te verbeteren. Een stad gecorrumpeerd door hebzucht. Fitz is vastbesloten de stad te bereiken en wraak te nemen op de Raad. Niet alleen wegens het verlies van Bij, maar ook om het martelen van de Nar. Vergezeld door FitzVigilant, de zoon van huurmoordenaar Chade, Chades protegé As en de staljongen Volharding, Bij’s enige vriend, trekken ze langs de Ouderlingenstad Kelsingra, komen ze langs de gevaarlijke Wilde Regenrivier en belanden ze zelfs op de Piraten Eilanden. Maar Fitz en zijn volgelingen zijn niet de enigen die de Raad zoeken. Zo komen ze een aantal zeer onwaarschijnlijke en gevaarlijke bondgenoten tegen tijdens hun tocht. Als ze de corrupte maatschappij van Clerres echter willen ontwrichten, moeten Fitz en de Nar een reeks ingrijpende en allesbeslissende offers brengen.
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Deel en serie Deel 1 - Kronieken van de Wilde Regenlanden - The Rain Wild Chronicles (enkele jaren na de boeken van de Levende schepen)
Titel Drakenhoeder
Oorspronkelijke titel Dragon keeper
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2009 bij Luitingh fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Thymara is een meisje van de Wilde Regenlanden dat, hoewel net zestien jaar, de huwbare leeftijd ver voorbij is. Erger nog, in fysiek opzicht wordt zij getekend door de vloek die op de Wilde Regenlanden rust. In familiesfeer heeft Thymara het ook niet gemakkelijk. Haar moeder beschouwt haar als een last. Gelukkig houdt haar vader zielsveel van haar. Samen oogsten ze het voedsel en de handelswaar die zich in de boomtoppen van de wildernis bevinden. Hoog in de bomen, want de grond is het terrein van de draken.

Een bron van zorg is dat met die draken sinds kort iets mis is. Door het veelvuldig en soms vroegtijdig uitkomen van hun cocons, die vanwege hun toverhout zeer gewild zijn, telt de jongste generatie draken tal van misvormingen. Zo missen sommige de intelligentie en het scherpe instinct dat hun ras eigen is. Het vermoeden bestaat dat de jonge draken in toenemende mate gevaar zullen opleveren voor de menselijke bevolking.

Om ongelukken te voorkomen besluit de Hoge Raad van de Wilde Regenlanden om de draken naar de meer geschikte jachtgronden stroomopwaarts te verplaatsen. Thymara meldt zich vrijwillig aan en kijkt uit naar de lange tocht, niet wetend dat de Raad hoopt niet alleen van de draken verlost te worden, maar tegelijk van de lelijkste en minst gewenste menselijke bewoners. Onder wie Thymara...


Deel en serie Deel 2 - Kronieken van de Wilde Regenlanden - The Rain Wild Chronicles (enkele jaren na de boeken van de Levende schepen)
Titel Drakenziel
Oorspronkelijke titel Dragon haven
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2010 bij Luitingh fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Het besluit van de Hoge Raad van de Wilde Regenlanden om de draken naar meer geschikte jachtgronden stroomopwaarts te verhuizen, is niet helemaal naar wens verlopen. De opzet om tegelijk van de minst gewenste menselijke bewoners van de wouden af te komen is mede door de intelligentie en het inzicht van de zestienjarige Thymara voorkomen.

Maar andere, onvoorziene problemen dienen zich aan...


Deel en serie Deel 3 - Kronieken van de Wilde Regenlanden - The Rain Wild Chronicles (enkele jaren na de boeken van de Levende schepen)
Titel Drakenstad
Oorspronkelijke titel City of dragons
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2011 bij Luitingh fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Als gevolg van het besluit van de Hoge Raad van de Wilde Regenlanden om de draken naar meer geschikte jachtgronden stroomopwaarts te brengen, ging een illuster gezelschap van drakenhoeders en draken op weg via de verraderlijke Wilde Regen Rivier. Hun doel: de mythische stad Kelsingra.

Probleemloos verloopt de reis bepaald niet voor het Levend Schip Tarman, kapitein Leftrin en de groep jagers die de draken van eten moeten voorzien. En dat geldt ook voor de onderlinge verhoudingen. Zo kampt Alise Finbok nadrukkelijk met de nasleep van haar kille huwelijk met de wrede Hest Finbok.

Maar ook andersoortige vetes, rivaliteiten en romantische ontwikkelingen vormen serieuze bedreigingen voor de saamhorigheid van het gezelschap, om maar te zwijgen over de permanente dreiging van Chalcedeaanse handelaren die het hebben voorzien op het bloed en de organen van de draken, en dat uit puur winstbejag!

Het is maar zeer de vraag of het gezelschap zijn doel - de mythische stad - wel zal bereiken, vooropgesteld dat Kelsingra geen verzinsel is en echt bestaat...


Deel en serie Deel 4 - Kronieken van de Wilde Regenlanden - The Rain Wild Chronicles (enkele jaren na de boeken van de Levende schepen)
Titel Drakenbloed
Oorspronkelijke titel Blood of dragons
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2011 bij Luitingh fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Het begon allemaal met het besluit van de Hoge Raad van de Wilde Regenlanden om de onberekenbare draken naar meer geschikte jachtgronden - en vooral ver uit de buurt - over te brengen. Het einddoel: de mythische stad Kelsingra.

Bepaald probleemloos verliep de reis niet - niet voor het Levende Schip Tarman, niet voor kapitein Leftrin, niet voor Alise Finbok. Vetes, rivaliteit en romantische verwikkelingen vormden en vormen nog steeds serieuze bedreigingen voor de saamhorigheid van het gezelschap.

Nu Kelsingra is bereikt, geven de reusachtige dieren opeens blijk van een eigen wil. Weg zijn de gedweeë en onderdanige karaktertrekjes, weg is de dociele houding ten opzichte van hun menselijke hoeders. Er zijn zelfs draken die bloed willen zien voor het leed dat hen en hun soortgenoten is aangedaan...


Deel en serie Deel 1 - De boeken van de Zoon van de Krijger - The Soldier Son trilogy
Titel Overgangsritueel
Oorspronkelijke titel Shaman's crossing
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2005 bij Luitingh fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Overgangsritueel is het aangrijpende verhaal van de onzekere krijgerzoon Nevare, die tot alles bereid is om zich een waardig opvolger van zijn vader te betonen. Zijn leven neemt echter een dramatische wending na zijn kennismaking met de wrede vlakteman Dewara.

Want Dewara brengt hem op zijn beurt in contact met de Boomvrouw en haar wel heel speciale magie. En, verstandig of niet, Nevare kiest de weg die zij hem wijst, een weg die hem in aanraking brengt met de geestenwereld...


Deel en serie Deel 2 - De boeken van de Zoon van de Krijger - The Soldier Son trilogy
Titel Woudmagie
Oorspronkelijke titel Forest mage
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2006 bij Luitingh fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Tijdens zijn opleiding aan de Koninklijke Cavalla Academie van Gernia komt de krijgerzoon Nevare door toedoen van de wrede vlakteman Dewara in contact met Boomvrouw en haar speciale magie. Met kwalijke gevolgen.

Net op tijd om erger te voorkomen, weet Nevare het stukje ziel dat Boomvrouw van hem steelt terug te veroveren en haar te verslaan.
Hij kan echter niet voorkomen dat de geheimzinnige Spikkels, die op aangeven van Boomvrouw zogeheten Stofdansers naar het verre oosten van Gernia sturen, daar hun speciale magie loslaten.

Als Woudmagie opent hebben veel vrienden en bekenden van Nevare de aanval van de Stofdansers niet overleefd. Nevares geliefde nichtje, Epiny, is uit Oud Thares vertrokken en met haar heeft hij alleen nog briefcontact.

Intussen probeert Nevare wanhopig een oplossing te vinden op de vraag waarom zijn gewicht almaar toeneemt.

Die vraag valt echter tijdelijk weg als hij, gehoor gevend aan de uitnodiging om de bruiloft van zijn broer bij te wonen, op zijn reis naar huis op onverwachte wijze in contact komt met de Dansende Spil van de Vlaktemensen, hart en opslagplaats van de magie van de vlakte.

Tot overmaat van ramp laat kort daarop ook Boomvrouw weer van zich horen...


Deel en serie Deel 3 - De boeken van de Zoon van de Krijger - The Soldier Son trilogy
Titel Magisch eindspel
Oorspronkelijke titel Renegade's magic
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2007 bij Luitingh fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

De arme Nevare kan zich de aanklachten tijdens de krijgsraad waarvan hij het middelpunt was nog levendig herinneren: verkrachting, moord, lijkenschennis, ontwijding van een begraafplaats. Onware, maar vreselijke beschuldigingen waren het en de burgers van Gettys waren vastbesloten iemand - hem, Nevare - te laten boeten. En dus werd hij veroordeeld en zou hij sterven.

Maar de Spikkelmagie die zijn leven had vergiftigd wilde hem er niet zo gemakkelijk vanaf laten komen. En ze had hem nog nodig! Ze brak de wanden van zijn cel af zodat hij kon vluchten.

Nu groeien de problemen de kolonelszoon Nevare opnieuw ver boven het hoofd. Als Magisch eindspel opent is hij op de vlucht voor zijn verleden, voor de wereld in het algemeen en misschien ook wel een beetje voor zichzelf. Rest de vraag wie het laatste woord zal hebben, de verderfelijke magie of de mens Nevare?


Titel De verhalen
Oorspronkelijke titel The inheritance and other stories
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2012 bij Luitingh fantasy
Genre Fantasy

Korte omschrijving

Een sublieme verhalenbundel die onder meer nieuwe feiten onthult over de wereld van De Boeken van de Zieners en De Kronieken van de Wilde Regenlanden.

Een greep uit de onderwerpen: bovennatuurlijke wezens, zwervers met een groot geheim, dodelijke katten - de onderwerpen geven aan hoe groot het canvas is waarop Megan Lindholm en haar alter ego Robin Hobb hun verhalen penselen.

Bevat de volgende korte verhalen:

Van Megan Lindholm
* Een vleugje lavendel
* De zilveren dame en de veertiger
* Snijden
* De vijfde geplette kat
* Zwervers
* Finito
* De drummachine

Van Robin Hobb
* De thuiskomst
* De erfenis
* Kattenvlees
Andere titels van deze auteur * Er was eens.. 2001: een reisgids naar onverkend fantasyterrein (in 2001 bij Meulenhoff-M fantasy) Speciale uitgave van diverse schrijvers. Bevat van Robin Hobb: De erfenis - Inheritance.
* In de Geest van Tolkien: verhalenbundel met van Robin Hobb: De erfenis - Inheritance (in 2003 bij Uitgeverij M)
* Mythen: bundel verhalen van diverse schrijvers, bevat De thuiskomst - Homecoming van Robin Hobb (in 2004 bij Luitingh Sijthoff) Samengesteld door Robert Silverberg.
Website robinhobb.com


Home | Boekenkast L |