A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z
kruis 1902 - 1974

Wanneer je een boek gaat lezen van een schrijfster die begon met het schrijven van boeken in 1921 kun je natuurlijk op je vingers natellen dat je een bepaald genre boek gaat lezen. In die tijd deed men tenslotte nog alsof erotiek niet bestond en was het zeker niet iets dat zwart op wit beschreven werd. Door het woord hartstochtelijke voor het woord kus te plaatsen werden al gefronste wenkbrauwen veroorzaakt, dus verder dan dat ene woord ging het niet (en zelfs dat ene woordje was al een daad van overmoed). Ik ga dus nooit op zoek naar boeken die geschreven zijn in deze tijd, want ik vind een beetje erotiek toch wel op zijn plaats in een romantisch verhaal. Maar... dan loop je natuurlijk wel kans hele leuke boeken te missen.

Sinds ik met deze website begon kreeg ik meerdere keren de vraag waarom Georgette Heyer niet werd behandeld. Het antwoord was simpel: ik had nog nooit van het beste mens gehoord! Berichten in mijn gastenboek, mailtjes en een lovende column op de website van Hartendief waren echter redenen genoeg om op zoek te gaan naar boeken van deze dame.

Georgette Heyer was een tijdgenoot van Barbara Cartland en wordt ook veelvuldig met deze 'Grand Dame van de historische roman' vergeleken.

Inmiddels heb ik vele Heyers gelezen en kan ik niet anders zeggen dan dat ik het niet eens ben met de vergelijking Heyer/Cartland. Naar mijn mening schrijft Cartland namelijk veel meer romantische verhalen terwijl Heyer meer humoristische verhalen schrijft. De liefde is niet echt het hoofdonderwerp in haar boeken, maar meer een bijzaak waar het verhaal uiteindelijk terechtkomt. Ik zou Heyers boeken dan eigenlijk ook niet direct als romantische boeken betitelen, maar wel als heerlijke boeken.

Wanneer je je, voor je aan een Heyer begint, instelt op een boek zonder enige vorm van erotiek (de erotiek gaat niet verder dan een kuise kus en men is beleefd tot in het absurde) word je meegevoerd naar een heerlijke wereld waarbij je fantasie overuren maakt. Alles dat niet beschreven wordt in de boeken van deze dame, kun je er tenslotte zelf bijverzinnen.

In de boeken van Heyer wordt strikt de hand gehouden aan de etiquette uit de tijd waarin haar verhalen spelen en haar karakters lijken een exacte replica van de werkelijkheid. Humor is haar handelsmerk en de verhalen zijn meeslepend. Wanneer je er rekening mee houdt dat GH's boeken vele, vele jaren geleden geschreven zijn, dan zijn het ouderwetse taalgebruik en het gebrek aan passie, absoluut niet storend.

Al met al ben ik blij dat ik kennis heb gemaakt met Georgette Heyer en raad ik u aan (wanneer u haar nog niet kent) om ook eens kennis met haar te maken.

Georgette Heyer heeft ook een aantal detectives geschreven, welke voor de volledigheid ook op deze website zijn opgenomen.

Titel De vlucht van een koning
Oorspronkelijke titel Royal Escape
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1947 bij Kruseman
Genre Historisch

Korte omschrijving

Beroofd van kroon en koninkrijk, ziet de jonge Charles II zich verplicht te vluchten voor zijn leven. Hij reist Cromwell's Engeland door op weg naar een schip dat hem naar Frankrijk zal brengen. Helaas is Charles II een opvallend man en kan hij zich niet zo makkelijk verbergen.


Titel Het geluk neemt de vlucht
Oorspronkelijke titel Friday's child
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1960 bij Spaarnestad
Genre Historisch

Korte omschrijving

Lord Sherry heeft haast, bijzonder veel haast, haast om te trouwen! Hij is drieëntwintig en heeft zich in grote financiële moeilijkheden gewerkt. Er is geld genoeg in de familie, doch zijn in wijsheid vooruitziende vader, die de spilzucht van zijn zoon kende, heeft bij testament bepaald dat deze zijn erfdeel eerst op zijn vijfentwintigste mag opnemen, tenzij hij eerder trouwt. Sherry ziet dan ook slechts één uitweg: onmiddellijk trouwen.
Op merkwaardige wijze schaakt hij miss Hero Wantage - overigens met haar volledige medewerking, want zij houdt van Sherry sedert hun kinderjaren - en trouwt hals-over-kop met haar.

Nu kan Sherry over zijn erfdeel beschikken en financiële moeilijkheden bestaan er voor hem niet meer. Wel heeft hij zich, mét Hero, andere moeilijkheden op de hals gehaald. In zijn haast om getrouwd te raken heeft Sherry namelijk niet alleen vergeten zich af te vragen of hij wel van Hero houdt, maar ook over het hoofd gezien dat Hero uit een enigszins ander milieu komt dan hijzelf en de hem omringende vrienden.
Hero voelt zich dan ook in het aan allerlei strikte voorschriften en omgangsnormen gebonden maatschappelijke leven, waarin ze zich nu moet bewegen, allerminst thuis en zondigt keer op keer tegen de heersende etiquette.


Titel Nachtelijk avontuur
Oorspronkelijke titel The Talisman Ring
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1962 bij Kruseman
Genre Detective

Korte omschrijving

Noch Sir Tristram Shield, noch zijn jonge Franse nichtje Eustacie, heeft enige interesse in een huwelijk met de ander.
Toch is dit de laatste wens van de stervende Lord Lavenham. Er is immers niemand anders die de zorg voor zijn kleindochter op zich kan nemen aangezien zijn erfgenaam Ludovic op de vlucht is voor justitie...

Naast 'Nachtelijk avontuur' bevat deze omnibus tevens de verhalen 'Léon-Léonie' (beter bekend als 'Die oude schaduwen') en 'Sophy' (beter bekend als 'Sophie, een liefde zonder angst').


Titel Amor en de erfgenaam
Oorspronkelijke titel The nonesuch
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1964 bij Zuid-Hollandsche U.M.
Genre Historisch

Korte omschrijving

Tot grote ergernis van de overige gegadigden wordt Waldo Hawkridge dankzij een erfenis vorstelijk bedeeld met een landgoed, Broom Hall, en een titel.
Zodra Sir Waldo op zijn bezit is aangekomen, wordt hij belaagd door dames uit de betere kringen die in hem een uitstekende huwelijkskandidaat zien voor hun dochters.

Een ervan is de kokette Tiffany, die door haar opvallende schoonheid de beste kaarten in handen lijkt te hebben. Maar tegen alle verwachtingen in voelt Waldo zich meer aangetrokken tot de aantrekkelijke gouvernante Ancilla.
Er volgt een romance die talrijke verwikkelingen en dwaze situaties tot gevolg heeft.


Titel Noodlottig alibi
Oorspronkelijke titel They found him dead
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1967 bij Kruseman
Genre Detective

Korte omschrijving

De dood van Silas Kane leek een ongeluk, totdat zijn neef en erfgenaam eveneens sterft. Dan wordt de derde Kane, de nieuwe erfgenaam, het volgende doelwit en iedereen in Cliff House heeft een motief...

Naast 'Nootlottig alibi' bevat deze omnibus tevens de verhalen 'Het raadsel van de molen' van Inez Oellrichs en 'Het Rembrandt mysterie' van Henry James Forman.


Titel De weerspannige weduwe
Oorspronkelijke titel The reluctant widow
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1977 - Zwarte beertjes pocket 1755
Genre Historisch

Korte omschrijving

Getrouwd rond middernacht, al voor het ochtendgloren weduwe... zo werd Elinor Rochdale de erfgename van een belangrijk huis, van een grootse naam.
Zij werd in één nacht deelgenote aan grote geheimen en de medewerkster aan een gevaarlijk complot dat tot enig doel had de naam van een familie te redden.

Knap, intelligent en welbespraakt, weet Elinor behendig de eigenzinnige Lord Carlyon, zijn jonge, onbezonnen broer Nicholas en de sinistere Francis Cheviot naar haar hand te zetten en zo een snode samenzwering van Napoleon Bonapartes agenten in Engeland te verhinderen.

Dit boek is ook onderdeel van een Georgette Heyer Omnibus.


Titel De Spaanse bruid
Oorspronkelijke titel Beauvallet
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1978 - Zwarte beertjes 1757
Genre Historisch

Korte omschrijving

Dit verhaal speelt zich af in de tijd van Elizabeth I van Engeland, de tijd van de grote machtsstrijd tussen het Spaanse en het Britse imperium.

Een Spaanse erfgename, doña Dominica de Rada y Silva, wordt samen met haar vader tijdens een zeeslag gevangen genomen door een Engelse vrijbuiter (van het goede soort), Sir Nicolas Beauvallet, die in Engeland beroemd en in Spanje berucht is.

De Engelse gentleman en de Spaanse grande raken verliefd op elkaar. Beauvallet zet zijn toekomstige bruid met haar vader veilig aan land en belooft Dominica, haar binnen een jaar te komen halen en als zijn wettige vrouw te installeren in het slot van zijn voorouders in de buurt van Londen.

Beauvallet moet met veel sluwheid en bravoure te werk gaan om zijn belofte te realiseren.


Titel Sophie, een liefde zonder angst*
Oorspronkelijke titel The grand Sophie
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1978 - Zwarte beertjes pocket 1780
Genre Historisch

Korte omschrijving

Sophie Stanton-Lacy is pas terug van het Europese vasteland en, doortastend en onstuitbaar als ze is, lapt ze alle conventies van haar eigen wereldje, de Londense society uit het begin van de 19e eeuw, aan haar dure Parijse laarsjes.

Ze zet zich vol goede moed aan de taak die ze zichzelf heeft gesteld: het ontwarren van de relaties waarin haar familieleden dreigen te verstikken. Als simpele aanzet voor haar manipulaties begint Sophie met een klein feestje waarvoor ze zo'n vijfhonderd mensen uitnodigt. Dat de onweerstaanbare Sophie uiteindelijk zelf verstrikt raakt in de netten van de liefde spreekt vanzelf.

* Dit boek is ook uitgebracht in een omnibus onder de titel 'Sophy'


Titel De vrolijke vrijster*
Oorspronkelijke titel Lady of Quality
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1978 - Zwarte beertjes pocket 1787
Genre Historisch

Korte omschrijving

Annis Wychwood is rijk, aantrekkelijk, eigenzinnig en op haar negenentwintigste nog ongetrouwd. Dit laatste ervaart zij bepaald niet als storend, in tegenstelling tot haar omgeving die geshockeerd reageert wanneer zij besluit dat zij onderhand recht heeft op een eigen leven in haar eigen huis.

Zij vestigt zich in het deftige Bath. Hier komt zij door een vreemd toeval in contact met een in de omgeving als rokkenjager bekend staande oudere vrijgezel, sir Oliver Carlton.

* Dit boek is ook in een omnibus uitgegeven onder de titel: 'De liefde van een Lady'


Titel Arabella
Oorspronkelijke titel Arabella
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1979 - Zwarte beertjes 1848
Genre Historisch

Korte omschrijving

In het begin van de negentiende eeuw - Napoleon raast nog door Europa - zijn de mogelijkheden voor een domineesdochter in het landelijke Yorkshire niet om over naar huis te schrijven. Maar wanneer de mooie Arabella naar haar peettante in Londen gaat, verandert de situatie volkomen.

Zij wordt gepresenteerd aan het koninklijk hof en ontmoet de vermogende, modieuze en invloedrijke Robert Beaumaris.

Om hem voor zijn arrogantie op zijn nummer te zetten doet Arabella zich voor als een rijke erfgename, een leugentje met verstrekkende gevolgen.


Titel Ontluikende liefde
Oorspronkelijke titel April Lady
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1980 - Zwarte beertjes 1872
Genre Historisch

Korte omschrijving

Voor graaf Giles Cardoss zijn er allerlei goede redenen om de weinig bemiddelde dochter van burggraaf Pevensey ten huwelijk te vragen. Nell is - zo meent Giles' zus Letty - zelfs mooier dan Giles maîtresse.
Hoe jammer dat Dysart, de broer van Nell, behept is met de van vader op zoon overgeërfde speelzucht, en dat Nell hem meer dan eens heimelijk uit de moeilijkheden moet helpen met van haar echtgenoot afkomstige middelen.
Daar komt nog bij dat Letty verliefd wordt op een onaanzienlijk ambtenaar en dat Dysarts vriend voor de financiële problemen criminele oplossingen zoekt.

Maar de gebeurtenissen nemen, tegen elke verwachting in, plotseling een gelukkige wending en diepere gevoelens behalen een overwinning op vooroordeel en eigenbelang.


Titel Moord kost tijd
Oorspronkelijke titel A blunt instrument
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1990 bij Westfriesland
Genre Detective

Korte omschrijving

Op een mooie avond doet agent Class in een Londens voorstadje een afschuwelijke ontdekking: de sympathieke Ernest Fletcher ligt met een ingeslagen schedel op zijn bureau.
Scotland Yard gaat op zoek naar de dader en al snel ontdekt hoofdinspecteur Hannasyde dat de dode niet is wat hij scheen te zijn. Wat zich eerst liet aanzien als een routine-geval, blijkt een ingewikkelde puzzel te worden.

In Ernest omgeving lijkt vrijwel iedereen een of ander motief te hebben. Een extra belemmering bij het onderzoek is het feit dat er geen moordwapen te vinden is. Het moet een hard, stomp wapen zijn geweest. Dan slaat de moordenaar opnieuw toe!
Hannasyde en brigadier Hemingway komen er pas uit als alle mogelijkheden en onmogelijkheden vergeleken zijn en alle zijsporen zijn geëlimineerd. De ontknoping is zeer verrassend.


Titel Het lijk in het schandblok
Oorspronkelijke titel Death in the stocks
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1990 bij Westfriesland
Genre Detective

Korte omschrijving

Er was iets vreemds aan het antieke schandblok in Ashleigh Green: er zat een lijk in, met hoge hoed en rokkostuum.
Het lijk was ooit Arnold Vereker, een rijke Londenaar die door iedereen gehaat werd - en door een of twee mensen vermoord.

Scotland Yard had meer verdachten dan aanwijzingen. Mogelijke motieven voor deze afzichtelijke moord waren er in overvloed - maar de tranen die vanwege het slachtoffer geplengd werden, waren schaars.
Hoofdinspecteur Hannasyde en brigadier Hemingway moeten al hun talenten aanwenden om de ware misdadiger te ontmaskeren.


Deel en serie Deel 2 - Alastair/Audley
Titel Die oude schaduwen*
Oorspronkelijke titel These old shades
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1982 bij Kern
Genre Historisch

Korte omschrijving

Als de hertog van Avon in de sloppen van Parijs een haveloos roodharig schepsel redt uit de klauwen van een wrede en mysterieuze familie, denkt hij dat het gaat om een twaalfjarige jongen. Avon stelt hem prompt aan als zijn page, zonder te weten dat Léon een meisje is.

De ontdekking daarvan is echter onvermijdelijk, en als Léonie gedwongen wordt zich te kleden en te gedragen als de vrouw die ze is, komt ze terecht in een levensgevaarlijke situatie.

Avon wil een oude rekening vereffenen met de graaf van St. Vire en Léonie wordt daar op een riskante wijze bij betrokken.

* Dit boek is ook in een omnibus uitgegeven onder de titel: 'Léon-Léonie'.
In 2005 werd het boek nogmaals heruitgegeven onder een andere titel: 'De maagd van Bassincourt'


Deel en serie Deel 3 - Alastair/Audley
Titel Het duivelsjong
Oorspronkelijke titel Devil's club
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1983 bij uitgeverij De Kern
Genre Historisch

Korte omschrijving

Als duellist en dobbelaar had de jonge markies van Vidal het aan zichzelf te danken dat hij de bijnaam 'het duivelsjong' kreeg, hetgeen trouwens ook te wijten was aan de nog wildere excessen van zijn vader, de hertog van Avon.

Als Mary Challoner Vidals plan ontdekt om haar lieftallige zuster te ontvoeren, steekt ze zich in een gedurfde vermomming en gaat op weg naar Frankrijk, samen met de meest beruchte schurk van Georgionaans Londen.


Deel en serie Deel 4 - Alastair/Audley
Titel Waterloo*
Oorspronkelijke titel An infamous army
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1939 bij Kruseman
Genre Historisch

Korte omschrijving

Brussel is in 1815 een bruisende stad, dee roodharige weduwe Lady Barbara Childe staat in het centrum van het sociale leven. De stad is echter ook een broeinest voor intriges - Napoleon wil Europa veroveren - toch wordt er alleen geroddeld over deze oogverblindende en onstuimige jonge dame. Elk bal, elk diner en elk concert lijkt haar een nieuwe verovering te brengen.

De kans op een schandaal neemt echter toe en ze laat één van haar bewonderaars toe - de zwierige Kolonel Charles Audley, een adjudant van Wellington - haar als zijn bruid te veroveren.

* Dit boek werd ook uitgegeven onder de titel : 'Romance rond Waterloo


Nog niet vertaalde delen van de Alastair/Audley serie:

Deel 0 - The black moth*
Deel 3 - Regency Buck
* De schrijfster veranderde de namen van de personages na dit boek.Andere titels van deze auteur * De liefde van een Lady - zie De vrolijke vrijster
* Léon-Léonie - zie Die oude schaduwen
* De maagd van Bassincourt - zie Die oude schaduwen
* Het weekend-drama - The unfinished clue

Website www.georgette-heyer.com


Home | Boekenkast H |